Колоноскопія
Колоноскопія – це найточніший і інформативний метод обстеження товстого кишечника, який полягає в безпосередньому його огляді за допомогою спеціального апарату – колоноскопа.
Навіщо потрібна колоноскопія?
Основна мета при проведенні колоноскопії – це виявлення пухлинних захворювань, в першу чергу – колоректального раку. Це дуже поширений діагноз, особливо у людей старшого віку, серед яких в Україні близько 100 000 чоловік страждають від цього захворювання.
Після постановки діагнозу, третина з них помирає протягом року, через те, що хвороба була виявлена на занадто пізній стадії. У ракову пухлину розвиваються поліпи кишечника – доброякісні утворення, які не виявляють себе ніякими симптомами. Саме через відсутність симптомів рак часто діагностується на пізніх стадіях. Колоноскопія дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, коли вона ще піддається лікуванню.
З цієї причини, діагностичну колоноскопію рекомендується проходити періодично всім людям, які старше за 50 років. Якщо ж серед родичів були ті, що хворіли на рак, то обстежуватися потрібно починати вже з 40 років.
Як проходить колоноскопія
Колоноскоп – це тоненька довга трубка, на кінці якої зафіксована відеокамера і джерело світла. Вона вводиться в анальний отвір пацієнта і поступово проходить по всій довжині товстого кишечника, дозволяючи лікарю оглянути і оцінити його стан. Після закінчення обстеження колоноскоп обережно вилучають із заднього проходу. Вся процедура займає близько 20-30 хвилин, під час яких пацієнт лежить на боці.
Підготовка до колоноскопії полягає в дотриманні правильного режиму харчування і прийомі очищувальних препаратів (Фортранс, Фліт-сода). За кілька днів до обстеження рекомендовано виключити з раціону:
- бобові;
- жирне і копчене м’ясо;
- газовані і алкогольні напої;
- кава, чорний чай;
- овочі та фрукти здатні забарвити слизову (буряк, малина);
- житній хліб.
Перевагу краще віддавати зеленому чаю, кашам, нежирному відвареному м’ясу та ін.
Запишіться на прийом онлайн